פיתוניים
English: Pythonidae

קריאת טבלת מיוןפיתוניים
Python royal 35.JPG
פיתון מלכותי (Python regius)
מיון מדעי
ממלכה:בעלי חיים
מערכה:מיתרניים
על־מחלקה:בעלי ארבע רגליים
מחלקה:זוחלים
סדרה:קשקשאים
תת־סדרה:נחשים
על־משפחה:נחשים קמאים
משפחה:פיתוניים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Pythonidae
‏פיטזינגר, 1826
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פיתוניים (שם מדעי: Pythonidae) הם משפחת נחשים לא-ארסיים ההורגים את טרפם באמצעות חניקתו. לרוב, לנחשים הנמנים עם משפחה זו מידות גוף גדולות וחוליות שדרה קצרות המאפשרות להם להיכרך סביב לקורבנם. נחשים אלה דומים לבני משפחת החנקיים והם קרובים אליהם יחסית.

בני משפחת הפיתוניים חיים בדרום מזרח אסיה, באוסטרליה ואפריקה, באזורים טרופיים מרובי צמחייה. הם שחיינים טובים ורובם אף מטפסים על עצים. גודלם של הפיתונים נע בין מטר אחד ל-6 מטרים, ובמקרים חריגים אף יותר. הפיתונים הם בין הנחשים הארוכים בעולם - אורכו של הפיתון המרושת, הנחש השני הגדול בעולם, יכול להגיע אף ל-10 מטרים. לעיתים נמצאים אצלם שרידים של עצמות רגליים מנוונות בשולי הגוף.

פיתונים טורפים בדרך כלל עופות ויונקים. הם מסוגלים לטרוף אף חיות גדולות יותר, כגון צבאים, תנינים והיפופוטמים. לאחר הריגתו, הטרף נבלע בשלמותו ומעוכל במשך מספר ימים עד מספר חדשים.

למרות גודלם, ברוב המקרים אין הפיתוניים מסוכנים לבני אדם, ונמנעים מלהתקרב אליהם. עם זאת, נחשי פיתון שזה עתה התעוררו משנת החורף שלהם יהיו רעבים מספיק כדי לאכול כל יצור הנמצא בסביבתם. נחש כזה לא יהסס לתקוף בני אדם (ובעיקר ילדים, המהווים טרף קל יחסית). משום כך הפיתונים ניצודים בכמויות רבות, מצב שהביא מינים מסוימים עד לסכנת הכחדה.